Na zahradě sezona zdaleka nekončí, je v plném proudu a tím pádem ani práce se zahradou související nekončí. Tráva se bude ještě určitě sekat, ale už nepotřebuje přihnojovat ani zalévat. Zahrada by se neměla sekat často a ani moc na krátko, je totiž velice důležité chránit půdu před suchem. Pokud trávník po létě nevypadá zrovna ideálně a je hodně vyschlý, můžete na holá místa zaset novou trávu.
hromada dýní
V září se sklízí jablka, hrušky a švestky. Je nutné veškeré ovoce pečlivě prohlédnout a roztřídit, abyste neznehodnotili veškerou úrodu, uskladněnou ve spíži. Neukládejte poškozené ovoce, spíše jej zpracujte na marmelády, zavařeniny a jiné produkty na zimu. Dozrávají i pozdní ostružiny, vinná réva a občas i stále plodící jahody. Opravdu se máte na co těšit. To co vám celé léto dozrávalo, na vás čeká právě v září.
Další oblíbenou plodinou, která dozrává v září jsou dýně. Ty není radno sklízet příliš brzy – určitě na ně nechytejte před koncem první poloviny září. Dýně by měly mít při sklizni pevnou a matnou slupku, která není nijak poškozená. Nesklízejte dýně, dokud nemají naprosto sytou oranžovou či u některých typů žlutou slupku. Dýně musí pořádně dozrát, a pokud ji sklidíte příliš brzy, nebude natolik chutná a navíc ani nevydrží uskladněná natolik dlouho. Dýně můžete jednoduše uskladnit ve spíži v době, kdy mají úplně zaschnuté stopky a tím pádem vydrží klidně celou zimu.
tři knížky pod jablkem
Pokud nemáte kde uskladnit ovoce a zeleninu, které sklidíte, můžete je zpracovat, zamrazit, zakonzervovat či jinak zpracovat. Samozřejmě zpracování většího množství ovoce není zrovna nejrychlejší a dá vám trochu víc práce, ale práce se vám vyplatí, především v zimě zpracované ovoce oceníte. Pokud máte dostatek místa v mrazáku, stačí zeleninu zamrazit čerstvou či mírně povařenou. Pokud máte děti, nebojte se zavařit dostatek přesnídávek, které děti přes zimu zkonzumují.